Personen in armoede ondersteunen, hun vaardigheden versterken en hen uit de armoede tillen blijft één van de belangrijkste uitdagingen in de samenleving, zo ook in Willebroek. We blijven daarbij kiezen voor zo veel mogelijk een individuele begeleiding, out-reachend werken en activeren. We werken daarbij samen met alle andere welzijnspartners om nieuwe projecten uit te rollen.
Met de realisatie van de sociale kruidenier die onze schepen bevoegd voor armoedebeschrijving kon realiseren, hebben we alvast een enorme stap gezet in het vergroten van het zelfrespect van personen in armoede. We gaan op deze weg voort en blijven inzetten op een voldoende aanbod aan voorzieningen voor wie het moeilijker heeft en ontzorgen zoveel mogelijk onze inwoners die dat willen.
Veiligheid is iets dat we op alle domeinen moeten kunnen garanderen.
Dat wil zeggen dat je zowel met een gerust gevoel moet kunnen deelnemen aan het verkeer en zonder zorgen in het donker over straat kan lopen.
Dat veilig op straat lopen is steeds meer onder druk te komen staan. Met dat Willebroek groeit, krijgt het ook te kampen met de criminaliteit van grotere gemeenten. De fusie van de Willebroekse Politiezone met Mechelen was op dat vlak een goede zaak. Onze veiligheidsdiensten hebben nu een groter arsenaal in geval van een nodige interventie.
Nog in aanbouw! Je leest hier binnenkort onze plannen.
Sociale kruidenier opent in Willebroek
Met de verhuis naar hun nieuwe pand in de Breendonkstraat 1b maakt Argos Vaartland in samenwerking met de gemeente Willebroek ook de overstap naar een volwaardige sociale kruidenier. Vanaf 1 juli opent deze buurtwinkel haar deuren op drie vaste momenten in de week.
Een gedreven team van vrijwilligers ontvangt in ‘Den Depot’ inwoners van Willebroek en deelgemeentes, die na doorverwijzing door de sociale dienst producten kunnen aanschaffen aan sterk verlaagde prijzen. Op deze manier wordt er grotendeels afgestapt van het vroegere systeem waarbij er voor rechthebbenden gratis voedselpakketten werden samengesteld die tweewekelijks op een vast moment konden worden afgehaald.
Geert De Buyser, voorzitter van Argos: “Een beperkt gedeelte van het aanbod (voornamelijk groenten en fruit) blijft nog steeds gratis, verder functioneert de sociale kruidenier als elke andere winkel. In tegenstelling tot klaargemaakte voedselpakketten kan men voortaan bewust kiezen welke producten men wenst aan te schaffen en welke niet.”
Bavo Anciaux, schepen voor Armoedebestrijding: “Wat ook typerend is voor een sociale kruidenier is dat er ruimte wordt voorzien voor ontmoeting. Bij een tas koffie kan er worden bijgepraat of staat één van de vrijwilligers ter beschikking om hulp te bieden bij het invullen van formulieren of antwoord te geven op allerhande vragen die bezoekers zouden hebben. Argos kan hierbij ook rekenen op ondersteuning van de Willebroekse gemeentediensten.”